Kymijokikorttien keräily / PENA

Index Foorumit Yleiset tilat Esittelyt ja kokoelmat Kymijokikorttien keräily / PENA

Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
 • Julkaisija
  Artikkelit
 • #429
  Penalpk
  Hallitus

   Kuten olen aiemmin kertonut yksi keräilyaiheistani on Kymijokeen liittyvien korttien keräily. seuraavassa lyhyt maantiedon oppitunti e.m. aiheen tiimoilta. Ensinnä se, että korteilla, joita kerään täytyy näkyä joki, siis Kymijoen vesistöä. Kymijoki alkaa Päijänteen kaakkoiskulmasta Kalkkisten koskien ja kanavasta ja laskee Suomen-lahteen viiden haaran kautta Kotkan ja Pyhtään alueella. Haarasta riippuen joelle kertyy pituutta 184-204 km. Vesialueeltaan se on yksi Suomen suurimpia jokia, virtaamaltaan Suomen neljänneksi suurin joki.
   Tähän noin 200 km:n myötävirtaan kulkien sisältyy useita kuntia, koskia, siltoja, saaria, lauttoja, teollisuuslaitoksia ja kaupunkeja. Siis runsaasti aiheeseen liittyviä postikortteja.
   Ensimmäinen kaupunki on Heinola, järvet Ruotsalainen ja Konnevesi. ( Jyrängön virta ). Nastolan ja Iitin alueella ovat Mankalan kosket ( Harakkakoski, Mustakoski, Tolppakoski, Vähäkäyrä ja Isokäyrä ), jotka peittyivät, kun Mankalan voimalaitos rakennettiin 50-luvulla. Uittoja varten rakennettiin Kimolan kanava.
   Vuolen koski, Radansuu, Iitin Pyhäjärvi, Hiidensaari, Virtakivi ja Voikkaan tehtaat, Väkkärä ja Lappakoski, Harju, Sääksniemi ja Eerolan tilukset. Kymintehtaat Kuusankoskella ( kaikki Kuusankoskikortit kiinnostavat, vaikka vettä ei näkyisikään ). Keltti ja Keltin voimalaitos, sitten Koria, Korian silta ja varuskunta-alue sekä Kallioniemen tanssilava. Myllykoski ja Myllykosken tehtaat, Keskikosken silta. Anjala ja Anjalan tehtaat. Inkeroisten tehtaat.
   Kulteenkosken jälkeen joki haarautuu kahteen osaan, Hirvikosken haara ja Pernoon haara. Hirvikosken haara ( län-tinen haara ) jakautuu Ahvenkosken haaraan ja Pyhtään haaraan. Edellisellä uomalla on Strömforsin tehtaat, Hellinkoski ja Abborfors. Jälkimmäisessä haarassa on Stockforsin tehtaat.
   Pernoon haara ( itäinen haara ) laskee Suomenlahteen Kotkassa ja Karhulassa jakaantuen ensin kahteen Koivukosken ja Korkeakosken haaroihin. Koivukoski jakaantuu vilä Huuman haaraksi. Näiden laskujokien varrella on Kyminlinna
   ( -linnake ), Langinkoski, Kyminkartanon koski, Hovinkoski Hovinsaaren kupeessa.

   Tässä lyhyesti joki, jonka kortteja kerään. Minulla on reilut 100 aiheeseen liittyvää korttia, joten lisää kaipailen. Kaikkia kohteita en kirjannut ylös. Tässäkin on paljon purtavaa. Epäselvät kortit voi ottaa sivuun myöhempää tarkastelua varten. Kaikista aiheeseen liittyvistä korteista olen kiinnostunut, joten siirtäkää ne sivuun ja ottakaa yhteys minuun, jos haluatte luopua niistä. Korvauksesta voimme sopia erikseen.

   Terveisin, Pentti Askola, p.044 5531367

  Esillä 1 viesti (kaikkiaan 1)
  • Sinun täytyy olla kirjautunut vastataksesi tähän aiheeseen.
  Scroll to Top